AKTUALITY
Sazenice jahod
Již přijímáme objednávky pro jarní vyýsadbu, sazenice budeme expedovat v průběhu dubna, přesný termín zahájení prodeje bude zveřejněn podle průběhu jara.

 

Jablečný mošt
Taktéž u nás můžete zakoupit 100% jablečný mošt, 10ti litrový bag-in box za 240Kč.

 


21.04.2012

Jak si vybrat ten správný jahodník?

náš článek uveřejněný v časopise Zahrádkář 09/11

    
      V dubnovém čísle jsme vám přinesli rady, jakým způsobem můžeme jahodník vysazovat, jak ho pěstovat, ošetřovat. Tentokrát zhodnotíme jahodník a jeho plody z pohledu ranosti sklizně, kuchyňského zpracování jahod. 
       Většina zahrádkářů se ptá: „Která odrůda je nejlepší?“
Naše odpověď zní: „Záleží na místě pěstování a požadovaném způsobu využití plodů.“
Pokusme se alespoň trochu na tyto otázky odpovědět. Budeme mluvit pouze o klasických jednou plodících odrůdách, u remontantních je to opět jiné (zaslouží si samostatný článek).
      Každá odrůda plodí přibližně 15dní (počasí tuto dobu může zkrátit nebo lehce prodloužit). Vezmeme-li sortiment od raných až po pozdní, pak sbíráme jahody 4-6 týdnů. Pro názornost v Turnově (350 m nad mořem) jsme za poslední čtyři roky sklízeli v následujících termínech:
 
              začátek sklizně    konec sklizně
2008             2. 6.                 8. 7.
2009           23. 5.                 6. 7.
2010           10. 6.               14. 7.
2011             1. 6.               12. 7.
 
       Rozdělení jahodníku dle ranosti se musí brát jen jako orientační, na základě zkušeností v našich podmínkách. Jako je počasí každý rok jiné, tak i jednotlivé odrůdy na to reagují individuelně.
Rozdělení dle našich poznatků:
VELMI RANÉ: Kama, Prima, Emily
 
RANÉ: Elvíra, Polka, Civmad (Madeleine), Zefýr, Honeyoe, Rumba (Zumba)
 
POLORANÉ: Andrea, Darselekt, Elsanta, Elkat, Dagmar, Dita, Korona, Rosie, Dukát, Onda,   
                       Figaro, Daroyal, Diana, Donna
STŘEDNĚ RANÉ: Induka, Karmen, Senga Sengana, Red Gauntlet, Valika, Lesana, Idea,
                                              Olívie, Sonáta, Queen
POZDNÍ: Bounty, Frikonsa, Salza, Ilona, Tenira, Elista, Pegasus
 
VELMI POZDNÍ: Symphony, Florence, Pandora
 
     Odolnost vůči jarním mrazíkům značně prověřily letošní květnové přímrazky. Kvetoucí jahodník snese krátkodobě teploty do –2°C. Při teplotách do –5°C květy zmrznou (zhnědnou), ale ze srdéček vyrazí nová poupata, takže sice je sklizeň nižší a opožděnější, ale nějaké plody přece jenom jsou. Při opakovaných mrazech a teplotách pod –5°C dojde i k poškození srdéček a se sklizní se můžeme rozloučit. Letošním mrazům nejlépe odolaly odrůdy Elkat a Dita a samozřejmě také pozdnější odrůdy, které ještě
v tu dobu nekvetly. Zajímavé je, že více byly poškozeny porosty v nižších nadmořských výškách, kde mrazy byly silnější. V polohách nad 400 m nad mořem nebylo téměř žádné poškození.
 
                                    Chuťové vlastnosti jahod
 
     Většina nových odrůd má „klasickou“ jahodovou chuť a téměř se od sebe neliší. Je ale několik především starších odrůd, které se vyznačují charakteristickou chutí pro danou odrůdu. Snadno se od sebe odlišují a nejlépe se hodí pro přímou spotřebu. Jsou to především odrůdy, které byly vyšlechtěny z bývalé královny mezi jahodami Senga Sengany. Jedná se o odrůdy Prima, Korona, Zefýr, Elsanta, Rosie, Bounty….
       Vynikající chuť mají také dvě české odrůdy Karmen a Dita, které mají nádech po lesních jahodách.
       Výrazné a nezaměnitelné jsou ještě odrůdy Darselekt, Frikonsa, Sonáta a Pandora.
 
 
                                     Využití jednotlivých odrůd
 
          Pro výrobu džemů a dření se hodí všechny odrůdy, vhodnější jsou ty s měkčími plody, které se snadno rozmačkají (Kama, Karmen, Dukát, Red Gauntlet, Queen….). Na knedlíky a do mrazáku jsou vhodné odrůdy, které mají kulatější tvar a menší dutinu uvnitř, aby byly pevnější (Polka, Honeyoe, Rumba, Elkat, Elsanta, Korona, Valika, Ilona, Dita, Sonáta, Elista, Tenira, Symphony, Florence, Pandora…).
        Do kompotů doporučujeme odrůdy s tmavší barvou plodů a zároveň bez vnitřní dutiny, které drží tvar i barvu i po sterilizaci (Senga Sengana, Frikonsa, Bounty, Rosie, Korona, Elsanta, Civmad…).
                               České odrůdy a české sazenice
 
    V současném sortimentu je již pouze několik původem českých odrůd (Karmen, Dita, Dagmar, Lesana, Olívie, Valika, Ilona). Tyto odrůdy byly vyšlechtěny v našich podmínkách, tudíž jsou „zvyklé“ na české podnebí. Pěstovat původem zahraniční odrůdy také samozřejmě není problém, pokud je odrůda vyzkoušená jako vhodná pro naše podmínky a sazenice jsou množeny v našich podmínkách. Proto nejjistější cestou je nákup sazenic od českých množitelů, kteří sami sazenice produkují v českých podmínkách.
 
Výběr odrůdy pro zahrádku
    Abychom si užili jahod co nejdelší dobu, zvolíme soubor odrůd tak, aby byly zastoupeny všechny skupiny  - od nejranějších po pozdní s přihlédnutím k nadmořské výšce. Z pohledu úrodnosti jednotlivých odrůd můžeme říct, že stojí za to vysadit třeba jen pět či deset sazenic. V tom případě je třeba se domluvit se zahrádkáři z okolí a objednat jahody tak, abyste se o ně mohli rozdělit. Množitelé dodávají standardní svazky po 25 kusech a při současné ceně poštovného se vyplatí objednat větší množství najednou. Pokud chcete využít malou plochu a mít z ní vyšší výnos již v roce výsadby, dávejte sazenice na poloviční nebo třetinovou vzdálenost oproti doporučené, po sklizni nechte na místě jen každou druhou nebo třetí rostlinu. Při odpovídající péči druhý rok po výsadbě z jedné rostliny sklidíme minimálně 0,6 kg plodů, u novějších odrůd i více.
 
Teplé oblasti do 200 m.n.m.      – Honeyoe, Civmad, Darselekt, Lesana, Tenira, Pandora
                                             nebo Emily, Polka, Elvíra, Rumba, Senga Sengana, Florence
 
Střední polohy do 400 m.n.m.   – Prima, Civmad, Elsanta, Karmen, Ilona, Symphony
                                             nebo Kama, Polka, Darselekt, Queen, Sonáta, Pandora
 
Střední polohy do 600 m.n.m.   – Prima, Zefýr, Induka, Dukát, Karmen, Florence
                                             nebo Kama, Polka, Korona, Dita, Elkat, Pandora
 
Chladnější a vyšší polohy         – Zefýr, Elkat, Korona, Dita, Karmen, Frikonsa
                                             nebo Andrea, Polka, Dagmar, Red Gauntlet, Olívie
 
     Tyto návrhy nejsou dogma, jsou to pouze doporučení na základě našich zkušeností. Také pěstitelé, kteří mají na zahrádce jen 20–30 sazenic budou vysazovat nejspíše jen dvě či tři odrůd (dohodněte se v okolí, objednejte a rozdělte se). Pro všechny, kteří chtějí jahody pěstovat, máme dobrou zprávu: Jahodník je natolik plastická rostlina, že když se pěstuje s láskou a péčí, daří se mu téměř všude.
   Proč se množí a pěstují odrůdy s tak odlišným výnosovým potenciálem, vám vysvětlím příště.         
                                                                                 
                                                                                       Ing. Vladimír Louda